Openingstijden:

Maandag t/m vrijdag 9.00 – 17.00 uur
Zaterdag: 9.00 – 16.00 uur
Zondag: gesloten
Buiten openingstijden: op afspraak

Keramische tegels met vloerverwarming!

Zeker als je kiest voor tegels in je huis is vloerverwarming heerlijk. Als je koude voeten hebt dan heb je het vaak helemaal koud, Keramische tegels met vloerverwarming zijn daarom extra aangenaam. Vloerverwarming is een volwaardig alternatief van radiatoren. Het kan ook aangelegd worden als aanvullende verwarming in combinatie met radiatoren. In dit laatste geval, worden de buizen wat verder uit elkaar gelegd en noemt men het een bij- of comfortverwarming. De afstand die de buizen van elkaar hebben noemen we H.O.H. (in andere woorden ‘hart op hart’) afstand. Vloerverwarming is energiezuinig, heeft een betere warmteverdeling en is ook ruimtebesparend.

Wees slim, ontdek de mogelijkheden van een warme woning!

keramische tegels verwarmen met vloerverwarming

HOE WERKT VLOERVERWARMING?

Zoals je in bovenstaande afbeelding kunt zien werkt vloerverwarming anders dan radiatoren. De basis werkt wel hetzelfde uw cv-installatie verwarmt water dat leidingen verdeeld wordt onder de verwarmingselementen in uw huis. Het grote verschil zit in de verspreiding. Bij radiatoren warmen 1 of meerdere radiatoren op, vloerverwarming heeft echter een betere warmteverdeling omdat de leidingen verdeelt zitten over het gehele vloeroppervlak. Bij beide varianten van verwarmen is de temperatuur te regelen via een thermostaat. Weet je niet welke installatie je het best kan laten installeren in je huis? Externo tegels & maatwerk natuursteen geeft het beste advies over welk type verwarming je het beste kunt gebruiken bij uw tegelvloer.

Hieronder zullen we de belangrijkste punten van een vloerverwarming voor je opsommen. Hierdoor is het mogelijk om te ontdekken waarom je juist voor een vloerverwarming moet kiezen. Laten we hier de mogelijkheden opsommen.

VOORDELEN VLOERVERWARMING

 • Voorkom temperatuurschommelingen met vloerverwarming.
 • Gelijkmatige warmteverdeling vanaf de grond, dus sneller een comfortgevoel.
 • Thermostaat kan 1,5-2°C lager voor hetzelfde warmte gevoel als radiatorverwarming .
 • Vloerverwarming verbruik 20% minder energie, dit is dus een gunstig rendement.
 • Ruimtebesparend, er zit geen radiator in de weg waar u een kast wilt plaatsen. Geen lelijke leidingen, je kunt ruimte optimaal benutten.
 • Betere luchtvochtigheid.
 • Met een vloerverwarming kan je ook koelen.
 • Hou je er van om op blote voeten/sokken door je huis te lopen? Dit kan met vloerverwarming ook aangenaam in de winter.
 • Je woning wordt meer waard met een vloerverwarming.
 • Weinig tot geen onderhoud.
 • Ideale manier van het verwarmen van je huis bij keramische tegels en PVC.

NADELEN VLOERVERWARMING

 • Vloerverwarming moet langer opwarmen dan radiatorverwarming. Heb je een onregelmatige agenda, dan is het lastiger om een goed programma in te stellen.
 • Investering. Het (laten) installeren van vloerverwarming is niet goedkoop (wel rendabel).
  • Er is veel materiaal nodig
  • Isoleren van de onderkant van de vloer (kruipruimte) is gewenst.
  • Plaatsing kost tijd
  • De hele ruimte moet leeg zijn bij de installatie (dus het is gunstig om te doen voor je intrekt in een woning.
 • Vloerverwarming is niet geschikt voor de meeste houten vloeren en laminaatvloeren.
 • Om vloerverwarming te plaatsen moet de bestaande vloer gefreesd en geëgaliseerd worden.

De installatie van vloerverwarming brengt vaak een hoge kostprijs met zich mee. Er is heel wat materiaal nodig en ook de plaatsing neemt heel wat tijd in beslag. Op lange termijn wordt dit nadeel echter weggewerkt dankzij het hoger rendement, wat dan weer een enorm voordeel is.

Om vloerverwarming te plaatsen zal je de bestaande vloer steeds moeten verwijderen. Dit is niet altijd evident bij renovatiewerken en uitbreidingswerken. Bij het installeren doe je er ook goed aan extra vloerisolatie te voorzien.

PRIJS VLOERVERWARMING

Er zijn 3 varianten van vloerverwarming

 • Hoofdverwarming.
 • Uitgebreide bijverwarming.
 • Bijverwarming.

De kosten voor vloerverwarming lopen uiteen. Het verschil in prijs zit hem in het aantal m2 en in de keuze uit de verschillende varianten. De prijs van vloerverwarming wordt berekend op basis van vermogen en oppervlakte. Voor een gemiddelde woning kan men rekening houden met een gemiddelde prijs van 30 euro per vierkante meter aan materialen. Inclusief plaatsing schommelt de prijs tussen de 40 en 75 euro per vierkante meter.

Kosten keramische tegels met vloerverwarming als uitgebreide bijverwarming: Woonkamer van 35 tot 70 m2:

Je woonkamer heeft een afmeting van 30 m2 tot 75 m2 waar je vloerverwarming in wilt aanbrengen. Er zitten reeds een paar radiatoren in in de woning als verwarming. De vloerverwarming dient dan als uitgebreide bijverwarming. Voor dit project houd je rekening met een bedrag van ongeveer € 900 tot € 1.200 inclusief materiaal, montage, btw en eventuele infreeswerkzaamheden. Dit is exclusief de kosten voor het leggen van een keramische tegelvloer.

Kosten vloerverwarming als hoofdverwarming: Woonkamer van 55 m2:

Uw woonkamer is groter dan 55 m2 en je besluit een tegelvloer met vloerverwarming als hoofdverwarming aan te leggen. De H.O.H. afstand is +/- 10 cm om de ruimte compleet te kunnen voorzien van warmte. Daarom kost dit gemiddeld € 1.200 tot € 1.665 inclusief materiaal, montage, btw en eventuele infreeswerkzaamheden.

Wilt u een gerichte offerte voor uw tegelvloer?

Vraag meer informatie over keramische tegels met vloerverwarming bij de medewerkers van Externo tegels & Maatwerk natuursteen via het contactformulier.